Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

zondag 8 augustus 2010

Doesburg

Deventer-Moerdijk   Zoals gepland zijn we inderdaad woensdag uit Deventer vertrokken en naar Doesburg gegaan. Anders dan gepland zijn we niet het weekend weer doorgevaren maar liggen we nu, zondag, nog steeds in Doesburg aan de kade gewoon omdat het hier zo leuk is. Prachtig plekje met uitzicht op de IJssel en achter ons een mooi stadje.

Wat eens een kasteel was
Lijkt bewoond door particulieren
Ook de tocht hierheen was heel mooi, alle verhalen over het landschap langs de IJssel kloppen wel, niet alleen het landschap is mooi maar er staan ook hele mooie gebouwen.
We hebben heel gezellig verschillende familieleden op bezoek gehad en gelukkig goed weer gehouden het grootste deel van de tijd.
Onverwacht kregen we de vraag, van iemand die het stukje in de Schuttevaer gelezen had, of zij en haar partner een nacht konden komen slapen, het leek ze leuk eens op een schip te slapen. Hoewel het eigenlijk niet onze bedoeling was besloten we dat het toch wel kon omdat we toch al besloten hadden niet voor zaterdag te vertrekken. Na enig heen en weer mailen is de afspraak gemaakt en konden zij vanaf 4uur vrijdag hun bagage neerzetten en een kopje thee mee drinken.
Onze hele planning leek wat in het honderd te lopen toen om 3uur ineens onze vrienden Geertje en Theo, op de motor, uit Wartena langs kwamen. Ze hadden wel aangekondigd dat een keer te willen doen maar voor nu was niets afgesproken.
In afwachting van onze andere gasten zaten we wat te praten en te drinken, we kregen een cadeautje van hen en toen we het uitpakten bleek daaruit dat zij onze officiële gasten te waren, geregeld via een vriendin van hen zodat we niets in de gaten zouden hebben. Nou dat was gelukt, de verrassing was groot en de lol ook, ze hadden ons goed tuk. We hebben het vervolgens heel gezellig gehad.
Niet zo groot als we vaak denken
Wij blijven zelf het idee houden dat we een groot schip hebben als woonschip, niet vergeleken met de beroepsvaart, en worden daarin ook bevestigd door familie en vrienden die ons bezoeken. Soms worden we echter weer op onze plaats gezet als er een ander woonschip naast ons aanlegt, ruim 10 meter  langer en veel breder, en wij weer even het kleintje zijn.
De kademuur in Doesburg
Langs de kade waar wij liggen is een gerenoveerd en deels nieuw gebouwd stuk van Doesburg, vroeger stonden hier fabrieken en nu nieuwe luxe appartementen. Op de kademuur, ook nieuw, zijn op diverse plaatsen witte blokken ingebouwd die als je er een lijn langs zou trekken een golf symboliseren. Ook staan die blokken in grafische weergave voor de verschillende waterstanden, dagelijks gemeten om 8uur
's morgens in jan/febr 1995 toen er extreem hoge waterstanden waren. Het verschil in waterpeil was 5 meter tussen de hoogste en de laagste stand in die periode. De hoogste stand was ruim 4 meter hoger dan nu en dat is een heleboel water!


Naast ons ligt een schip dat op dezelfde werf gebouwd is als 't Majeur, Boot in Alphen a/d Rijn, maar een jaar eerder. De eigenaren hebben het geheel volgens het origineel verbouwd en opgeknapt, het is nu ook een varend monument en ziet er prachtig uit.  Zij hebben ook een exemplaar van het jubileumboek van de werf, een boek waarvan wij al meermalen gehoord hadden maar nog nooit gezien. We hebben het nu bekeken en van de interessante pagina's een kopie gemaakt, het wel leuk om meer over de historie van ons schip te weten te komen.

Morgen gaan we hier weg en varen dan toch echt verder richting Nijmegen, eind van de week moeten we in Batenburg zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten