Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

maandag 18 oktober 2010

Gouda-Haarlem en rondje Nederland



We zijn nu toch echt in Haarlem aangekomen en liggen hier prima, daarover later meer.
Hoewel pas eind september konden we in Gouda toch al merken dat de herfst begint, de vlijtige liesjes in de plantenzakken hebben plaats gemaakt voor winter harde violen en de spinnen zijn overal op het schip bijzonder actief,  het levert wel mooie plaatjes op.
 
 Woensdag 29 september zijn we vertrokken uit Gouda, we konden om ongeveer 11 uur door de sluis, die op dat tijdstip de deuren aan beide kanten voor ons kon openen en gelijk achter ons weer sluiten. Het heeft toch iets bijzonders zo een sluis te passeren. 

Onderweg naar Alphen aan de Rijn hebben we een vriendin gebeld, die daar woont en aangezien we midden in de stad konden afmeren kon zij gezellig komen thee drinken.We besloten in Alphen te blijven zodat we ook samen konden eten en er was een prima aanlegplaats waar we ook een paar dagen mochten liggen.
Hoe gezellig ook in Alphen hebben we de volgende dag snel onze biezen gepakt want passerende beroepsvaart veroorzaakt in dat stuk een zodanige trek en golfslag dat ook wij alle kanten uit klappen, niet leuk.

hefbrug in de Gouwe
We zijn, in de Gouwe een paar prachtige hefbruggen gepasseerd, het zijn er 3 achter elkaar, indrukwekkende bouwwerken als je komt aanvaren en er onder door gaat. Vlak voor we op de Braassemermeer kwamen was een bunkerstation waar we voor de winter hebben volgetankt met rode diesel, kan de kachel lekker branden.

Terwijl we daar lagen, het duurt wel een tijd voor je 2000 liter hebt getankt, kwam heel snel behoorlijke mist opzetten. We zagen er tegenop om in die soep naar Haarlem door te varen maar gelukkig had de pompeigenaar een passantenhaven waar we gratis mochten liggen want we hadden al genoeg getankt. De mist trok op en we lagen er met prachtig uitzicht over de Braassemermeer, helemaal goed dus.
molens en kassen
De volgende dag toch echt de laatste etappe van dit seizoen, via de Ringvaart naar Haarlem. Een Hollandser route is er bijna niet, langs dorpen, heel veel kassen en meerdere molens en dat allemaal met mooi weer.
Het laatste stukje was nog bijzonder. Voor de brug bij Lisserbroek lagen we achter de Nelleke, een groot leeg zandschip. De brug was tijdelijk gestremd vanwege een kapotte motor en daardoor kwam de Nelleke in de problemen. Zij moesten voor 16 uur door Haarlem varen (tussen 16 en 18 uur is er geen doorvaart door Haarlem) anders zouden ze een vracht en dus veel geld mislopen.
Met kunst en vliegwerk hebben ze de brug toen even geopend en wij mochten gelijk mee passeren.
De Nelleke spoot met een noodgang door de brug en zette er flink de vaart in. Michel dacht bij de volgende brug wel weer in te lopen maar dat viel tegen, alle bruggen waren bij aanvaart al open en de Nelleke ging met een vaart van 12km per uur (6 is toegestaan) door de Ringvaart. Wij zijn met die zelfde vaart er achteraan gegaan, gingen dus ook probleemloos door alle bruggen en namen maar aan dat alle tegemoet komende verkeer al door de Nelleke uit de weg was gegaan. Met piepende remmen hebben we op tijd kunnen stoppen voor onze winter ligplaats net achter de Langebrug in het Spaarne (zie de link) en de Nelleke racete door, hopelijk waren ze op tijd.
Het was wel leuk en spannend (voor een keertje) en eigenlijk ook wel goed voor de motor die voor de winterstop nog even goed toeren gedraaid heeft.
op de achtergrond de Grote of St Bavo kerk
Het bevalt ons heel erg goed in Haarlem, het is vriendelijk, leuke winkels, restaurants, bioscopen, theater, kortom alle geneugten van het stadse leven. We konden prima zonder en genieten er nu van dat het er wel is, we houden het hier wel vol tot 1 april. 
We hebben zelfs een deal met de postbode en worden door hem erkend als adres met brievenbus:
Schip 't Majeur
t/o Spaarne 87
2011CG Haarlem
De eerste weken besteden we nog aan het afmaken van een aantal klussen, er is nu een plafond en verlichting in het stuurhuis, de gasten badkamer wordt helemaal opgeknapt en van een nieuw wastafel meubel (een oud dressoir uit de oorspronkelijke achterroef) voorzien en dan pakken we de woonkamer nog een keer aan.
stuurhuis met plafond erin

verbouwing in de badkamer


Nu we de komende maanden stilliggen zal er weinig te vermelden zijn op het blog. Misschien de inkomst van Sinterklaas als die langs ons schip vaart, als er iets bijzonders gebeurt of als we de plannen voor volgend jaar hebben uitgewerkt zal ik het hier melden. Voor de winter stop ik met regelmatige meldingen op het blog, als we gaan varen pak ik de draad weer op.
Als je wilt weten wanneer ik weer iets heb geplaatst of wanneer we de site hebben aangepast kun je je aanmelden via de link 't Majeur volgen rechts boven

Tenslotte is het nog leuk om een kaartje te laten zien van de gehele route die we door Nederland gevaren hebben. Wij hebben ervan genoten en hebben als het ware ons eigen land ontdekt. Hoewel we volgend jaar vast van plan zijn om in Frankrijk te gaan varen, noord-west Frankrijk, zullen we zeker weer een keer een, ander, rondje Nederland doen, we hebben nog heel veel niet gezien.
Rondje Nederland  2010


Geen opmerkingen:

Een reactie posten