Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

maandag 19 oktober 2015

Dole - Amersfoort en einde van het vaarseizoen



de laatste etappe

Van Gray-sur-Saône voeren we terug naar Dole omdat we daar familie aan boord kregen. Wachtend op hen hebben we er met veel plezier een week gelegen, aan de voet van de monumentale kerk, dus over uitzicht niet te klagen.
Terwijl we daar lagen was er een hele dag een triatlon voor verschillende categorieën, van klein tot groot. Het was een drukte van belang, aan de ene kant van de boot zwommen ze voorbij, aan de andere kant kwamen ze aanlopen en fietsen.

De hele dag zwemmers langs de boot
Uitzicht op ’t Majeur vanaf de kerktoren

We hebben ’s zomers een zwervend leven, maar toch in een redelijke kleine wereld van mensen die hetzelfde doen. Het leuke is dat je nooit weet of en wie je om de hoek tegenkomt. Soms zijn de verrassingen groot en erg aangenaam, in Dole hebben we dagen naast onze vrienden gelegen die daar al waren met hun schip, de Dagens II. Zo worden de banden dan weer aangehaald.
Rebecca leert vilten

Ik heb op de Dagens II geleerd om te filten iets wat al lang eens wilde doen. De buurvrouw heeft me met een tas vol materiaal weer op pad gestuurd, goed voor een winteractiveit waar ik naar uitkijk om te doen.
We moesten nog ongeveer 100 km over de rivier de Saone varen en daarna 219 km kanaal met 62 opgaande sluizen en 47 dalende sluizen, de berg over dus.
Ons proleem was niet zozeer dat we zelf in tijdnood kwamen maar we liepen het risico dat we er niet door konden vanwege de lage waterstanden. Ons bereikten namelijk verontrustende berichten dat het kanaal gesloten zou worden en in ieder geval al gesloten was voor schepen dieper dan 1,20m. Vóór dat moment wilden we op het kanaal zijn - want ons daar opsluiten zouden ‘ze’ heus niet doen - dus dan kwamen we er ook wel weer af (keren is geen goede optie met onze lengte).
Bij aankomst op het kanaal werd ons niet eens gevraagd naar onze diepgang en leek er niets aan de hand te zijn. In de praktijk bleek dat toch niet helemaal te kloppen, we ondervonden wel degelijk problemen vanwege de lage waterstand. Varen moest precies in het midden, want diep genoeg en afmeren was meestal problematisch want aan de kant komen geen optie. Het kon maar op een beperkt aantal plekken.
De dag nadat we het kanaal afvoeren bleek het toch gesloten te worden, we waren het laatste schip dat over de top gegaan was, het hoogste punt was nu gesloten, beide kanten op.


Weinig marge aan de kant als het water zo laag staat
Veel afmeer plaatsen zijn ook niet bereikbaar

We hadden toch één voordeel. Al vanaf het begin van deze reis wisten we dat op dit kanaal we het allerlaagste passage-punt zouden bereiken waar we wel door zouden kunnen maar zonder marge en dan moesten er geen gekke dingen gebeuren. 
meer dan genoeg marge
Op de Saône waren een aantal sluizen waar ze een soort achteruitkijkspiegels hadden opgehangen ten behoeve van de sluiswachters in vroeger tijden. Het levert wel een leuk plaatje op van je eigen schip in de sluis en dat zien we niet zo vaak omdat we altijd aan boord zijn.


spiegelbeeld vertel eens even.......

het water kolkt de sluis in

Net als de andere foto die ik vanaf de sluisdeuren kon maken omdat op het kanaal des Vosges de afstand tussen sluizen zo klein is dat ik kon gaan lopen. Je ziet hier hoe het water rond het schip kolkt als de sluis gevuld wordt. Soms gaat dat zo heftig en snel dat we heen en weer schudden tegen de muren.
Op dit kanaal is een tunnel met een aanloop zo smal, zo ingebouwd en zo bochtig, dat alleen de wetenschap dat er al zoveel grotere spitsen door zijn gegaan voldoende vertrouwen geeft om door te gaan. Het ziet er altijd kleiner en smaller uit dan het in werkelijkheid is.
Vroeger werd ook dit kanaal bevaren door vracht vervoerende spitsen, maar die komen hier nu niet meer, alleen nog pleziervaart.
het lijkt smaller dan het is
Het verdwijnen van de commerciële scheepvaart over dit soort kleinere kanalen heeft natuurlijk ook gevolgen voor de dorpen die langs het kanaal liggen en dat zie je onder andere aan de verlaten en vervallen gebouwen die er vaak nog staan. Hoewel het een trieste gedachte is en soms ook wel een troosteloze aanblik geeft zijn sommige gebouwen ook erg mooi in hun vervallen staat.
Een verlaten en vervallen fabriek zou in Nederland al lang zijn afgebroken maar mag hier gelukkig blijven staan.
Het was inmiddels begin september en de dagen werden alweer merkbaar korter, de avonden killer. We hoorden en zagen steeds vaker bomen die werden omgezaagd en zagen overal de houtstapels opgebouwd worden. Voorbereidingen voor de winter waar wij nog even niet aan wilden denken. We hadden de canicule ( hittegolf) nog maar net achter ons gelaten.
Groeiende houtstapels
Onderweg komen we natuurlijk allemaal verschillende boten tegen en daar zijn soms wel opvallende exemplaren  bij waar de eigenaar ook echt zijn best op heeft gedaan om het een heel eigen boot te maken en ook wel heel ingenieuze, zoals deze.
de caravan op de pont
Een oud pontje waar de eigenaren hun caravan op rijden en zo varen ze rond met hun huisje op de boot. Als ze genoeg hebben van het varen halen ze hun auto op en hangen de caravan daarachter, zo wisselen ze varen en rijden af.
Panache had deze zomer een rare gewoonte ontwikkeld, we hebben geen idee waarom (warmte tic?) of hoe maar het werd zo’n obsessie voor hem dat het zorgwekkend werd.
Zowel tijdens varen als tijdens stilliggen stond hij als een standbeeld, bijvoorkeur boven de uitlaat, naar het water te staren en wilde niet weg.
Panache vertoont junkie gedrag
junkie gedrag vanachter de barricade

Zelfs bij het wandelen op de kant keerde hij als een speer terug, als hij de kans kreeg, om daar te gaan staan. We hebben uiteindelijk die plek gebarricadeerd waardoor hij tenminste niet meer boven de uitlaat de rook stond in te ademen. Gelukkig is het nu over maar het blijft vreemd.
Na het Canal des Vosges zijn we via Toul naar het Canal de la Meuse gevaren, het begin van de Maas. Ook hier speelde de lage waterstand ons nog wel parten maar gelukkig steeds minder en dat was helemaal over toen we eenmaal op het rivier-deel waren.
We voeren nog steeds in een deel van Frankrijk waar we niet eerder waren en kwamen dus ook in, voor ons, nieuwe steden zoals bijvoorbeeld Sedan en Verdun. In Sedan staat het grootste kasteel van Europa, zeer imposant.
We hadden over Verdun al veel verhalen gehoord omdat in deze regio WOI grote impact heeft gehad en veel sporen heeft nagelaten. De herinnering hieraan is op veel plaatsen zichtbaar.
Op de scooter hebben we een tour langs een aantal van deze monumenten gemaakt en het was zeer indrukwekkend.
Kippenvel als je bij een geschutskoepel staat en naar het prachtige glooiende landschap kijkt. Eerst waren we in de bunker onder deze koepel waar duidelijk werd hoe soldaten hier bivakkeerden, hoe zinloos alle partijen elkaar bevochten en hoe kapotgeschoten en allerminst prachtig de omgeving er toen uitzag.


Vele vele kruizen op de graven
In de bossen zijn de loopgraven goed zichtbaar
Hoewel de lage waterstanden ons nu wat ongemak gegeven hadden zijn er ook veel periodes waar de waterstanden zo hoog zijn dat de gevolgen daarvan heel groot zijn.
In een sluis op de Maas is zichtbaar gemaakt wat een aantal van de hoogste waterstanden in de afgelopen jaren waren en als je dat ziet kan je je alles voorstellen bij problemen voor de omgeving.
en dat zijn dan alleen nog de meest recente
Wij hadden gepland om een paar dagen te stoppen in Fumay, vlak voor de Frans-Belgische grens. Hier waren we weer op bekend terrein en we wisten dat daar een mooie kade is waar je ook goed wat klusjes kunt verrichten. Bovendien kan je dan nog even de laatste boodschappen doen, het Franse internet opgebruiken etc.
Bij aankomst bleken we niet de enigen die dat hadden bedacht en troffen meerdere grote boten aan, allen bekenden.
Het leek wel een spontane kleine rally en leverde dit leuke plaatje op
foto Carol Greenwood / ’t Majeur, La Tulipe, Esme en Quo Vadis.
We voeren niet voor de eerste keer op dit deel van de Maas dus de verrassing was eraf maar het blijft indrukwekkend om onderlangs deze gigantische rotsen te varen, een heel ander landschap dan we de afgelopen maanden zagen.
je voelt je klein hier naast
Groot was wel onze verbazing toen we zagen dat het gezonken schip in de Maas er nog net zo bij lag als een aantal jaren geleden, zouden ze denken dat het een toeristische attractie is?
te oordelen aan het stuurhuis was het een groot schip
Iets ten zuiden van Dinant varen we onder de Route Charlemagne door; als zo hoog boven je een drukke autoroute is realiseer je je weer eens goed dat we op het water in een heel andere wereld zitten.
de boven- en de benedenwereld
Tijdens een paar dagen verblijf in Namen kwam onze kleinzoon met zijn ouders op bezoek, wat een feest om hem (nou ja hen alledrie :-)) weer te zien na zoveel maanden.
Vlak voor de Belgisch-Nederlandse grens kregen we de Belgische politie aan boord voor controle van papieren en dergelijke. Dat doen ze regelmatig, we hadden dat al van veel collega schippers gehoord maar wij hadden in de afgelopen jaren nog nooit controle gehad en daar waren deze agenten zelf ook verbaasd over.
Ze voeren al een tijdje achterons toen ze ons op de radio opriepen dat we ze aan boord moesten laten en hadden dus zeker gezien dat Michel aan het roer stond. Omdat hij de papieren moest pakken nam ik het roer even over, we konden gewoon doorvaren tijdens de controle. Als onderdeel van de controle moest ik, als roerganger, een alcohol blaastest doen. Ik bleek, om 11 uur ’s morgens, niet te hebben gedronken maar ze zullen nooit weten of Michel niet eigenlijk zwaar over de limiet zatJ, toch een beetje raar.
Ik vond het wel leuk want ik had ook nog nooit eerder een blaastest gedaan.
in vol ornaat met pistolen  en  handboeien
Nog een paar dagen in Maastricht, we hadden door het late seizoen en slechte weer ruim plaats aan de kade in de Maas (meestal ligt die bomvol) net als la Tulipe, dus ook nog sociale gezelligheid.

in het centrum van Maastricht
Maar nu moesten we toch verder want er wachtten ons nog een aantal bijzondere activiteiten voor we konden afmeren in Amersfoort.
Een laatste logeerpartij in Den Bosch, Australische vrienden op weg van hun boot naar de volgende zomer down-under voor ze weer de zomer hier komen. En dan door naar Meerkerk voor de rally.
Meerkerk voor Anker,  georganiseerd door onze vrienden van de Shell V. Een rally waaraan 8 schepen deelnamen en in totaal 17 personen.
We hadden prachtig weer en hebben 3 hele gezellige dagen gehad met bekenden en nieuwe vrienden gemaakt. Samen eten, wandelen en een echte Jeu de Boules competitie op het baantje voor de plaatselijke supermarkt.
Een panorama opname van alle deelnemende schepen in het Merwedekanaal
Vanuit Meerkerk in hoog tempo door naar Amsterdam voor een bijzondere gebeurtenis.
foto Maarten Reinboud / tussen de bedrijven door nog tijd gehad een bruidstaart te maken
5 Oktober trouwde in die stad mijn broer en wij konden na de trouwceremonie met het bruidspaar en de daarbij aanwezige gasten een vaartocht door Amsterdam maken; die tocht was geslaagd en iedereen vond het leuk.
foto Maarten Reinboud /een tochtje over de Amstel
De extra bonus voor ons was dat we met ’t Majeur dwars door Amsterdam voeren en voor Carré lagen afgemeerd wat we nog niet eerder gedaan hadden.


We hebben een heerlijk vaarseizoen achter de rug en ontspannen kunnen genieten zonder problemen en malheur.
We hebben genoten van bekende en vooral veel nieuwe trajecten, van de sociale contacten met hen die we gepland en ongepland tegenkwamen en geboft met over het algemeen heerlijk weer. 
Op onderstaande kaart is de hele route te zien die we dit jaar gevaren hebben met nog een paar weetjes betreffende deze route.
route 2015
Dit is een niveaugrafiek van de hele reis, te zien is dat we toch een aantal toppen gepasseerd zijn. Het hoogste punt is op het Canal des Vosges (390 meter hoger dan Amersfoort), daarna zijn we via de Maas weer snel afgedaald naar niveau Nederland.
over bergen en langs dalen
Nu zijn we weer in Amersfoort en liggen op de vertrouwde plek afgemeerd voor de komende maanden.
We vinden het best zo en verheugen ons op alle activiteiten die bij deze periode horen, niet in de laatste plaats de tijd die we met deze vrolijke snuiter zullen doorbrengen en we kijken uit naar de kennismaking met ons tweede kleinkind in februari.
Voorlopig wordt er niet gevaren en geen blog meer geschreven maar ik weet nu al dat het in maart weer gaat kriebelen en we in april hier zullen vertrekken en ook volgend vaarseizoen zal ik proberen een blog bij te houden.

Voor nu groet ik allen die dit gelezen hebben, hopelijk tot volgend jaar.

zondag 2 augustus 2015

Samois-sur-Seine naar Gray



In de jaren voordat we ’t Majeur kochten hebben we eerst een keer meegevaren van Mulhouse naar Dole met anderen, we hebben een keer een boot gehuurd op de Nivernais en zijn een paar jaar deeleigenaar geweest van een schip waarmee we ook op de Nivernais voeren. Sindsdien staat varen door deze streken in midden Frankrijk hoog op onze wensenlijst.
Om verschillende redenen hebben we de voorgaande jaren andere delen van Frankrijk bevaren, tot groot genoegen. Vorig jaar wilden we door de Bourgogne varen maar werd er roet in het eten gegooid door de kapotte boegschroef.


Moret-sur-Loing
We keken dan ook erg uit naar het moment waarop we van de Seine af het Canal du Loing opvoeren en waren helemaal tevreden toen we onze eerste stop maakten in Moret-sur-Loing, het was wat we verwachtten en hoopten.
Na de drukte van Parijs en het varen op de Seine was ook weer heerlijk op de kalme kanalen met vooral kleine dorpjes te zijn.

Rebecca helpt telkens tenminste één sluisdeur draaien
In veel kanalen zijn de sluizen inmiddels geautomatiseerd en krijg je een afstandsbediening mee of moet je aan een stang draaien om de sluis in werking te zetten, maar hier worden de sluizen nog met de hand bediend. Het is niet meer dan beleefd om waar mogelijk te helpen en aangezien Michel aan het roer staat is dat mijn taak, goede oefening en altijd gelegenheid voor een praatje met de sluiswachter die de andere deur draait en dus ook goed voor mijn Frans.

Voor één van de sluizen moesten we erg lang wachten omdat er van alles in kwam van de andere kant dat eerst geschut moest worden. Het duurde erg lang en we zagen allemaal rook uit de sluis komen. Eerst dachten we aan brand maar de fotograaf op de brug bleef redelijk ongestoord bezig met dan weer fotograferen wat in de sluis gebeurde en dan weer zich omdraaien en ons fotograferen.

de man draaide van links naar rechts om fotos te maken
de drie kleine stoombootjes

Het raadsel werd opgelost toen de deuren open gingen en er drie hele kleine stoombootjes uit de sluis kwamen. Met veel gefluit onder stoom voeren ze ons voorbij, minstens zo geïnteresseerd in ons als wij in hen.

Hoewel wij in Nederland nooit een kerk bezoeken is het wel onze gewoonte om hier in Franse dorpen meestal een rondje om de kerk te lopen, vaak heb je dan het dorp ook wel gezien, en ook even binnen te kijken
Wat ik niet eerder gezien heb in al die jaren is een gestalde fiets in de kerk. De mevrouw die bezig was met de bloemen had blijkbaar het zekere voor het onzekere genomen en gedacht de Heer ziet alles dus ook als ze er met m’n fiets vandoor gaan, maar ik help door ‘m binnen te zetten.



Op onze route zijn 2 bezienswaardige monumenten, Rogny les sept écluses en het Pont-Canal de Briare, beiden gekwalificeerd als historisch monument.
De zeven sluizen in Rogny is een bouwwerk dat dateert van 4 eeuwen geleden, zij verbinden de Seine en de Loire. Twee rivieren die in verschillende dalen stromen en door een bergrug gescheiden zijn. Door deze “sluizentrap” konden de schepen een hoogte van 25 meter overbruggen. Het was in 1604 een geheel nieuw ontwerp, 7 tegen elkaar aan liggende sluizen met gemetselde muren. Dat scheelde 6 deurmechanismen, 8 ipv 14, de sluiskolken konden korter zijn en de muren lager, dus ‘makkelijker’ te maken en omdat de muren tegen elkaar aan lagen werd het geheel steviger.

De verbinding tussen de Seine en de Loire, waar eens ook de sluizentrap in functie was
Toen het in 1608 bijna klaar was begon de ellende: oorlog, vandalisme, geldgebrek, ruzies en wat dies meer waardoor het pas in 1635 afkwam.
De sluizen hebben gefunctioneerd tot 1880, toen werden de bezwaren te groot: dat ze eigenlijk te klein waren voor de dan geldende standaardmaat en dat ze te veel water verbruikten, meer dan beschikbaar en ze werden vervangen door zes separate sluizen in een omleidingkanaal.
Wat rest is het stenen bouwwerk, deuren en dergelijke zijn vergaan, midden in het landschap als baken en symbool van de scheepvaart in vroeger tijden.
 De restanten van de stenen sluizentrap in Rogny


Het andere monument waar we naar uitzagen, wel nog in werking, was het Pont-Canal de Briare. We zijn de afgelopen jaren al over meerder pont-canals gevaren maar geen enkele zo lang (662 meter), zo mooi en zo bekend als deze. Dit in 1896 geopende pont-canal verbindt de beide oevers van de Loire, een hele verbetering voor de scheepvaart die tot dan toe een vaak gevaarlijke oversteek over de Loire zelf moest maken en als de stroom en wachttijd  tegenwerkte kon dat wel 8 uur duren, een afstand van 800 meter van de ene sluis naar de andere.

we varen het pont-canal de Briare in
we komen het pont-canal de Briare uitvaren, let op de pilaren van Eiffel
Het is ook nog eens een mooi bouwwerk met fraaie lantarens, onder andere doordat Gustave Eiffel eraan meewerkte aan de pilaren op en onder de brug.

Vlakbij Briare ligt Gien; hoewel gelegen aan de Loire is dat deel niet bevaarbaar voor ons maar gelukkig wel op fietsafstand.
Daar wordt onwaarschijnlijk duur aardewerk verkocht, zelfs in de bij de fabriek gelegen hal, waar oude collecties en B-keus verkocht worden, zijn de prijzen schrikbarend.
Rebecca voor de ingang van de Faïencerie in Gien

30 jaar geleden was het iets minder erg en ik heb daar toen onder andere theekopjes gekocht; we kampeerden in de buurt. In de loop der jaren ben ik er nog één of twee maal geweest maar het stond hoog op mijn wenslijst om er tijdens een vaartocht nog eens naar toe te gaan. We hebben het gedaan, de prijzen waren nog weer veel hoger en ik heb mij beperkt tot het vervangen van twee kapotte theekopjes. Helaas niet voor herhaling vatbaar maar wel iets wat ik weer van de lijst kan strepen.



Varend op deze kanalen weet je dat je alleen maar rechtdoor kan, keren is geen optie en de kanaaltjes en riviertjes die er dwars opstaan zijn voor ons niet begaanbaar. We wisten dan ook héél zeker dat we bevriende schippers, die van het zuidelijkste punt van het Canal latéral à la Loire op weg naar het noorden waren, zouden tegen komen: we konden beiden geen andere kant op. Het was dan ook geen verrassing maar wel zeker genoeglijk elkaar te treffen voor we ieder op de ingeslagen weg door gingen.
schepen die elkaar ontmoeten in het kanaal
Dit is een van de leuke kanten van het varend leven, soms weet je dat je bekenden gaat ontmoeten maar vaak tref je elkaar bij toeval ineens op de zelfde plek. Altijd een goede reden voor een gezellig samenzijn voor je verder gaat en mogelijk om de volgende hoek weer een andere bekende tegenkomt of weken lang niet.


Hier stromen kanaal en rivier wel heel dicht naast elkaar

Na Briare stroomt het kanaal langs de Loire, het Canal latéral á la Loire, soms wat dichterbij en soms wat verder, maar altijd in de buurt. Het gebied tussen kanaal en rivier is vaak een beetje moerassig met mooie dichte vegetatie en veel vogels.



Er groeien veel bomen langs het kanaal wat erg prettig was want de schaduw konden we goed gebruiken aangezien de temperaturen inmiddels behoorlijk opgelopen waren.
Vanaf begin juli was er officieel sprake van een canicule (hittegolf) met temperaturen rond de 35 graden, gelukkig heb je daar op het water iets minder last van maar warm was het wel en het duurde wel een week of drie.



    kleine kasteeltjes langs de Loire


We waren inmiddels duidelijk in het Loire gebied en langs dit traject kom je dan ook de nodige fraaie kasteeltjes en landhuizen tegen, een lust voor het oog maar het kan ook ineens gebeuren dat je een bocht omgaat en dan niet een mooi kasteeltje ziet maar de rokende koeltorens van weer een kernenergiecentrale die veel stoom uitblazen en geen aanwinst voor het landschap zijn.

De kernenergie centrale bij Belleville sur Loire, niet zo belle


We moeten onze boodschappen altijd doen als de gelegenheid zich voordoet, zeker voor zwaardere dingen is het wel prettig als de winkel in de buurt van de boot is. Gelukkig is dat hier niet zo’n probleem, er zijn genoeg winkels, hebben we ook wel anders meegemaakt. Dat geldt echter niet voor winkels met bouwmaterialen, die zijn meestal op auto afstand en dan bij voorkeur aan de andere kant van de stad.
zo handig een bricollage naast het kanaal

Dat is wel eens lastig, we maakten dan ook dankbaar gebruik van de bouwmaterialenwinkel naast het kanaal die we tegenkwamen om het een en ander in te slaan. Aangezien wij twee spudpalen hebben is het heel makkelijk om even aan de kant te gaan liggen ook al is het verder een onmogelijke afmeerplaats langs een drukke autoweg.

In la Charité sur Loire konden wij maar op één plek afmeren en dat was voor het laadstation van de silo, geen probleem aangezien er pas over een paar dagen een boot verwacht werd.

zo moet het er vroeger hebben uitgezien
Toen ik terug kwam van een wandelingetje zag ik ineens dat het er net uitzag alsof we geladen werden, zo moet het vroeger geweest zijn toen ’t Majeur, toen WUTA, nog grind voer tussen Maasbracht en Mechelen.


Toen we in de buurt van Nevers een fietstocht maakten zagen we tot, onze verrassing, vanaf een uitkijkpunt in de verte weer een fraai stenen pont-canal. Het bleek dat wij ook daar over heen zouden varen, ditmaal over de rivier de Allier, een zijtak van de Loire.


het pont-canal de Guétin gezien vanuit de verte
de Allier onder het pont-canal
Toen wij er overheen voeren kwam er een kano achter ons aan met een Zwitsers stel. Zij waren met hun opvouwbare kano per trein hierheen gekomen, waren de Allier afgezakt en hadden nu de kano omhoog gesleept naar het pont-canal en wilden dan via het kanaal naar Nevers varen en daar dan weer naar de Loire en dat met hun hele hebben en houwen in die kano. Een hele onderneming maar ze hadden er duidelijk zin in.
de moedige Zwitsers op het pont-canal


Na het Canal latéral à la Loire gingen we verder over het Canal du Centre, daar is het veel opener, ook veel warmer dus maar dat betekent ook wel veel mooie vergezichten.

ziet er uit als een dinky toy
Inmiddels waren de boeren druk bezig op het land en moesten alle balen hooi binnen gehaald worden. Meestal zijn het van de enorme rollen maar deze boer had echte balen en dit beeld van de tractor die weer een baal op de stapel zette bracht mij het beeld voor ogen hoe mijn broertje vroeger met zijn autootjes en blokjes in de weer was.

deze koe wist waar zij moest staan

Het was nog steeds erg warm en ook de koeien hadden er last van, je zag ze waar mogelijk in kluitjes onder bomen liggen of met de poten in het kanaal. Deze koe had het goed voor elkaar en zocht verkoeling in het water onder de boom, slechts plaats voor één en de rest stond op de kant.


Van het Canal du Centre gingen we naar de Saône, een prachtige brede rivier. Zo heerlijk als het weken eerder was om van de Seine de kanalen op te gaan zo heerlijk was het nu ook om weer op breed water te zijn, wat sneller te kunnen varen dan 6 km per uur en weer een heel andere omgeving.
Prachtige plekken om af te meren en een paar dagen te verpozen.

op de Saône, wijd, mooi en goed zwem water


Ook hier weer een geplande ontmoeting met bevriende schippers die ons zover kregen dat we, net als zij, gingen zwemmen. In de kanalen had het me niet echt getrokken maar hier op dit brede stromende water was het heerlijk om meerdere malen per dag verfrissing in het water te zoeken.

zelfs Panache durfde te zwemmen


Zelfs Michel en Panache ontdekten dat het eigenlijk best lekker is om te zwemmen als het warm is.

Inmiddels zijn we tot aan Gray gevaren en weer terug naar Dole vanwaar we weer naar Gray gaan en dan verder naar het noorden, maar daarover meer in het volgende blog.