Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

woensdag 18 augustus 2010

Batenburg

Batenburg naar Geldermalsen
Als we al dachten dat de sluis bij Eefde, waar we de IJssel opgingen, groot was dan is we dat nu toch overtroffen bij de sluis van de Waal naar het Maas-Waalkanaal. Deze sluis is 266 meter lang. Schepen die op de Waal varen mogen max. 259 meter zijn, dat zijn dan duwbak combinaties. Grote combinaties gaan door de sluis en worden daarachter opnieuw ingedeeld en gerangschikt zodat ze weer terug kunnen de Waal op of verder naar het zuiden, de Maas op.
Maas-Waalkanaal naar Maas


We waren blij dat we van de Waal af waren het was ons allemaal een beetje te veel, te hoog, te lang en te groot.
Zeker toen we vanaf het Maas-Waalkanaal de Maas opdraaiden richting het westen kwam de rust weer geheel terug.De Maas is mooi en breed en stroomt hier heel wat minder dan de IJssel of de Waal, slechts ongeveer 2 km per uur.


De molen van Henk en Jeannette in Dieden

 We zijn doorgevaren tot het haventje van Batenburg en hebben daar aangelegd, een prachtige plek met wijds uitzicht over de Maas en de omgeving. Vanaf ons achterdek konden we de molen zien aan de overkant van de Maas (zie kaartje). In die molen wonen onze vrienden Henk en Jeanette sinds 5 jaar.

Vanaf het moment dat zij in de molen gingen wonen hebben Michel en ik gezegd we komen ooit langs varen en voor ons was het nu een bijzonder moment dat we dat ook inderdaad deden.
Jeannette en ik hebben zo'n 30 jaar geleden in Amsterdam jaren dicht bij elkaar gewoond, enkele malen zelfs in dezelfde straat en daarna in verschillende delen van het land, nu waren we weer even buren.
We hebben onze dagen in Batenburg zeer aangenaam door gebracht, veel vrienden op bezoek en gezellige maaltijden op het achterdek.
Ook nog even Malka op bezoek die onderweg was om René op te halen die na een half jaar Afghanistan gelukkig weer gezond en wel thuis is.
we mogen de wal niet op, jammer van het mooie plekje

Vandaag zijn we een klein eindje verder de Maas afgegaan en liggen op een prachtige plek in een grindgat net achter een strekdam (ter hoogte van jachthaven Zonnestrand). We liggen op de palen en zouden hier graag een paar dagen blijven, dat mag ook wel want liggen is geen probleem we mogen echter niet aan land. De eigenaar van het land woont in een schip dat een eindje verder op ligt en hij staat dat niet toe, morgen moeten we weg, helaas. Dat is het nadeel van een hond, zonder Panache konden we wel blijven liggen maar hij moet toch echt af en toe de wal op, gelukkig hebben we genoeg plezier van zijn aanwezigheid.
 Op het kaartje is te zien dat we onze plannen inmiddels ook weer hebben bijgesteld, we willen via Woudrichem en Gorinchem en dan gaan we over de Linge varen, een prachtige kleine rivier. We kunnen tot Geldermalsen, daar zullen we moeten keren en het zelfde stuk terug tot Gorinchem, vast geen straf. Eerst gaan we begin September nog een paar dagen naar Frankrijk (met de auto)


1 opmerking:

  1. Zo zo dus dat was wel spannend DE WAAL.
    Dan ist niet echt leuk varen he. Nou dan nu maar weer wat de "kleinere" wateren af.
    Goeie reis naar Frankrijk alvast.
    Gr. de 2 matrozen

    BeantwoordenVerwijderen