Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

dinsdag 14 september 2010

Alphen a/d Maas-Montfoort en verder


Het is schandalig lang geleden dat ik het blog heb bijgewerkt en ik zal het nu uitgebreid goed maken. Deels werd het echt veroorzaakt door slecht internet maar ook wel doordat we het heel druk gehad hebben, ja hoor dat kan ook als je een leven leidt als dat van ons!
Veel bezoek, erg gezellig, meerdere dagtochtjes gemaakt, heel mooi,  zelf een paar dagen naar Frankrijk, weer eens wat anders, en we hebben helemaal niets aan klus werk gedaan, dat moet dus allemaal nog!
Alphen tot Arkel
We lagen in het grindgat bij Alphen a/d Maas waar we niet aan land mochten, de volgende dag, 19 augustus, zijn we naar de andere kant van het gat gevaren waar een leeg ponton lag en hebben daar aangelegd, mooi uitzicht over het hele grindgat met daarachter de Maas.
mooi uitzicht en mooie luchten
Omdat het er goed beviel, we beschut lagen gedurende de paar dagen dat het bar slecht weer was en we een pracht omgeving voor skeeleren, varen en fietsen hadden gedurende de dagen dat het mooi weer was zijn we daar pas zaterdag 28 augustus vertrokken.
Op die plek konden we blijven liggen omdat het schip wat er anders, vast, ligt  met vakantie was (dat had een aardige buurman al voor ons nagevraagd). De avond voor wij vertrokken kwamen ze thuis en hebben we dus nog een nachtje bij hen aan de buitenkant gelegen, het omgekeerde plaatje van de foto op het blog Doesburg, het was hetzelfde schip dat toen bij ons had aangelegd.
We hadden het druk, bezoek van vrienden en familie, dagtochtjes varen en ook nog een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Daar doe je leuke ideeën op voor je tuin, maar niet erg bruikbaar op een vierkante meter.
De tocht naar Arkel was een lange dag varen, in principe varen we niet meer dan 4-5 uur per dag, dat is lang zat. Het was echter helemaal geen mooi weer en onderweg waren er geen aanlokkelijke plaatsen om te blijven.
Voor de lunch zijn we gestopt bij restaurant de Fuik in Aalst.
We hebben twee maal het genoegen gehad daar, op uitnodiging van lieve familie, te eten wat een waar culinair festijn is. Helaas ze waren dicht en we hebben ons moeten behelpen met een bruine boterham op de steiger in de regen, zieluuuuuug.
Het plan was om een paar dagen in Woudrichem te blijven omdat het zo'n mooi stadje is maar het liggeld dat ze daar vragen is zo buitensporig dat we daar maar vanaf gezien hebben en door gevaren zijn. De Waal oversteken, harde wind en golven maar gelukkig een klein stukje en dan via Gorinchem naar de Linge.
en het ging dus ook maar net
ons meetmastje

Om daar te komen moesten we onder een brug door die volgens de almanak net hoog genoeg zou zijn. We hebben een klein vlaggen mastje voorop staan waarvan het bovenste deel middels een buigveer verbonden is met het onderste deel. De hoogte van het mastje is 10cm hoger dan het zonnedek achterop het schip. We wisten dus dat als het mastje niet buigt de rest ook eronder door kan. Dat was tot dat moment theorie en kwam nu was het uur der waarheid. Heel langzaam kropen we ichting de brug, het mastje ging goed met weinig speling maar het paste. Met samengeknepen billen en klaar om achteruit te slaan zijn we verder gegaan en nu weten we dus dat de theorie in de praktijk klopt.

uitvalsbasis Arkel en vaargebied de LingeOok in Arkel hebben we een druk sociaal leven gehad met vooral veel en gezellig bezoek.

Het is wel te merken dat we uit het noorden weg zijn, de afstand tot ons wordt voor velen beter te overbruggen :-).
Zelf zijn we een paar dagen bij Henk en Jeannette in hun huis in Normandië geweest. Terwijl Michel en Henk bomen hebben gekapt en ander zwaar werk deden zijn Jeannette en ik naar Lille geweest. We zijn al zeker 10 jaar van plan om een keer naar de grote jaarlijkse brocante daar te gaan en telkens was er iets waardoor het er niet van kwam, maar nu toch wel. Het was er erg groot, lawaai, druk, duur en eigenlijk alles 'te', maar wel leuk om een keer mee te maken. De volgende dag zijn we naar de jaarlijkse brocante in het nabije plaatsje gegaan en dat vonden we veel leuker en het was overzichtelijk en er waren leuke dingetjes te koop en er was niet zoveel lawaai en er waren niet zoveel mensen en...... word ik nou gewoon oud??????

Vanuit Arkel zijn we meerdere malen, oa met bezoekers, een eind de Linge op gevaren het is er vredig, mooi en landelijk.
ook de eenden vinden de Linge rustig

de Linge
We zijn niet tot het einde gekomen, zie kaartje, omdat je er wel langzaam moet varen  en we toch niet verder zouden kunnen dan Geldermalsen. Michel heeft 't Majeur wel voor de steigers in Leerdam afgemeerd, een waar stukje stuurmanskunst zeker omdat hij er achteruit weer weg moest, veel bekijks dus vanaf alle jachtjes.

stukje grond kopen?
We hebben zelfs nog bij een makelaar geïnformeerd naar een stukje land dat te koop is, vlakbij Heukelum. Je mag er niet op bouwen maar het leek ons wel wat als eventuele winterligplaats, helaas mag er maar een schip van 15m maximaal liggen, dus niet.
Toch kwam er een moment waarop we ook vanuit Arkel vertrokken zijn, zondag de 12e, het begon ook wel weer te kriebelen bij ons beiden.
Arkel  naar Doorslag


Via het Merwedekanal, op zondag lekker rustig dan liggen de grote jongens aan de kant, zijn we naar het noorden gevaren.
Ook dit was weer een mooi stukje, we blijven ons verheugen over de Nederlandse waterwegen.
Bij Vianen de Lek overgestoken en via Nieuwegein naar de Hollandse IJssel.
Vanaf het Merwedekanaal moet je een bocht van 270graden maken en gelijk de hele, hele smalle Doorlslagsluis in (die gelukkig wel openstaat) en die uit 3 delen bestaat die niet in elkaars verlengde liggen. Binnen de kortste keren stonden er een heleboel mensen, vooral mannen, op de kant die wel eens wilden zien hoe dat ging. Nou perfect, Michel kan wel sturen en er hoefde maar 1 keertje even een bandje tussen gehouden, er kwamen zelfs complimenten vanaf de kant.
Inmiddels hadden we al langer gevaren dan de bedoeling was en waren we het wel zat, hoewel op de ANWB kaart stond dat afmeren mocht was wel duidelijk dat het niet meer de bedoeling was maar we hebben het schip toch maar een nachtje (illegaal) vrijwel voor de deur van het St. Antoniusziekenhuis afgemeerd.
 
rode appelen
koeien?
 De volgende dag, met Leo als onze gast, aan de Hollandse IJssel begonnen. Je vaart eerst door de stad en daarna door landelijke dreven, koeien (of zijn dit bisons) en appelbomen met knalrode appeltjes.
haast!

Dit water is nog smaller dan de Linge en varen gaat dus  alleen heel langzaam, zoals altijd willen de kleintjes ons zo snel mogelijk inhalen, ze realiseren zich niet dat ze bij de volgende brug toch weer op ons moeten wachten.We liggen nu in Montfoort en het regent al de hele dag pijpe(n?)stelen, echt weer om een blog bij te werken. Morgen gaan we met de fiets naar Utrecht om onze Espressokoffie, die we alleen daar kunnen kopen, aan te vullen. Ook voor ons is het wel handig wat meer in de buurt van de randstad te zijn. We willen nog een paar dagen in het volgende dorp Oude water blijven en dan via Gouda verder richting Haarlem.
Vanaf even ten noorden van Gouda kunnen we uit verschillende routes kiezen om in Haarlem te komen, we hebben nog niet besloten wat we gaan doen, daarover de volgende keer meer.
de rode route is een optie maar vanaf hefbrug Gouwsluis zijn alle groene lijnen alternatieve mogelijkheden

1 opmerking:

  1. Zo, ja als je een poos niks schrijft word het in 1 x een heel verhaal. Maar wel weer leuk om te lezen.
    Ja Rebecca wat betrefd al dat lawaai.....en die drukte ....... ja nou ja dat zal dan wel je leeftijd zijn.... Maar oud ben je nog niet hoor.
    Is je Zibro probleem al opgelost? Hééé gaan de jaartjes toch meetellen???
    Nou de groetjes maar weer van de 2 matrozen

    BeantwoordenVerwijderen