Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

zaterdag 26 juli 2014

Gent naar Saint Dizier via Oostende en ParijsVan mijn goede voornemen om wat vaker een korter blog te schrijven komt ook dit jaar niet veel terecht. Het leven hier aan boord is druk en vol en het blog schiet erbij in. Maar als ik er dan voor ga zitten wordt het weer een heel verhaal, hopelijk toch wel leuk om te lezen. Die arme Michel moet alleen steeds zo’n lap tekst vertalen.
 Na een lange dag op de Schelde, waarbij we ons verkeken hadden op het tij en het toch verder was dan gedacht, moesten we op toch de Schelde afmeren in plaats van na sluis Merelbeke  Gent. Het was laat en werd al donker en we meerden af aan een ponton dat eigenlijk te licht voor ons schip was. De voorzitter van de bijbehorende club kwam al snel, gealarmeerd door buren. Nadat we hem konden aantonen dat we genoeg lijnen naar de kant hadden uitgebracht om het ponton niet te beschadigen en samen een biertje hadden gedronken liet hij ons gelukkig liggen voor die nacht.
We hebben ons voorgenomen om voortaan de Schelde niet meer in één dag te willen varen tussen Gent en Antwerpen. Het is een mooi stuk en je moet ervan kunnen genieten.

samen met de Shell V in centrum Gent op de Lindelei
De volgende dag kwamen dan toch in Gent waar we met beide boten, want we voeren nog steeds samen met onze vrienden van de Shell V, een mooi plekje midden in de stad aan de Lindelei vonden.
Wat een leuke stad is Gent toch, heel geschikt voor een paar dagen shoppen, lekker eten, café bezoek en de kapper.

't Majeur als 4e van de kant naast een héle grote.
Van Gent was het niet ver meer naar Oostende, we kwamen er aan voor de grote intocht van de andere schepen waardoor dat allemaal te zien was vanaf een goede positie.
Al snel lag de hele havenkom weer helemaal vol met hele grote en hele kleine schepen en iedereen was klaar voor een paar dagen feest. Het weer werkte optimaal mee en we hebben het weer heel gezellig gehad met vrienden en bekenden die er ook waren en meer nieuwe vrienden en bekenden ontmoet.
het allerkleinste scheepje in Oostende, was op een trailer gekomen maar de schipper sliep wel aan boord
Het thema van deze keer Oostende voor Anker was de 70e verjaardag van de bevrijding van Oostende. Ter gelegenheid daarvan kwamen 20 “little Dunkirk” schepen overvaren uit Engeland. Deze schepen hadden deelgenomen aan de operatie “Dynamo” in 1940.
alleen de schepen die hebben deelgenomen aan de evacuatie mogen deze plaquette voeren
Met een armada van 700 privé schepen lukte het de Britse Admiraliteit  om in mei/juni 1940 vanuit Ramsgate meer dan 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten te evacueren van de stranden tussen de Panne en Duinkerken. Alleen met deze kleine schepen was het mogelijk om dicht genoeg onder de kust te komen voor die evacuatie.
Deze, tenminste 70 jaar oude, schepen worden door vrijwilligers liefdevol onderhouden en in de vaart gehouden.
Als eregast was ook de zoon van Lord Mountbatten aanwezig.


 
alle 'little Dunkirkships' in de haven van Oostende
Na Oostende is Michel samen met de Shell V doorgevaren naar Veurne terwijl Rebecca een paar dagen terug ging naar Amsterdam, o.a. om een nieuwe watermeter voor de drinkwatertanks te kopen.
Eenmaal terug in Veurne bleek de installatie ervan toch wel erg veel voeten in de aarde te hebben. Het lukte Michel niet omdat zijn handen te groot zijn voor de beschikbare ruimte, dus waagde Rebecca ook een poging. Dat lukte redelijk totdat er echt kracht gezet moest worden en dat niet meer ging in de krappe opening. 

1e poging van Rebecca
Dan maar grof geweld en daar kwam de slijptol aan te pas. Na enig wikken en wegen besloot Michel een stuk uit een spant te slijpen. Spannend, alles afdekken in verband met brandgevaar want de vonken spatten om de oren. Prima gelukt allemaal en de watermeter kon nu goed worden bevestigd op de tank. Ook weer gelukt!
Maar………de watermeter doet het niet en we varen dus rond zonder en houden gewoon een beetje bij hoeveel we verbruiken en dat gaat prima
:-).
dan maar de slijptol erop
Inmiddels was de buurboot al vertrokken en wij gingen nu alleen verder op weg naar Parijs waar we elkaar weer zouden treffen.
We wilden graag naar Bergues, daar waren we niet eerder en we hebben met zoveel plezier gekeken naar de film “Bienvenue chez les Ch’ti” die daar speelt en is opgenomen. Voor wie de film niet kent: een aanrader.
Zodra Bergues en met name de muur die deel uit maakt van de vestingwerken, in zicht kwam herkende ik het en wist ik dat we er wel degelijk al eens geweest waren maar dan met de auto, blijkbaar zo iets anders dat ik het me niet herinnerde toen we de tocht via het water planden. Wel een leuk stadje en een mooie plek om te liggen.

een deel van de vestingmuur rond Bergues
Hierna moesten we gewoon een paar dagen doorvaren over de grote vaarwegen en tussen de vele commercials om verder naar het zuiden te gaan. Het is prettig te merken dat de commerciële vaart toeneemt, zij geven zelf ook aan dat er weer werk is en wij ondervinden geen probleem met het delen van de vaarwegen.
Helaas is het dan wel zo dat er een enorme file ontstaat als er op één van de drukste vaarwegen, het Canal du Nord, oponthoud is door een kapotte sluis. Dat kost uren, zo niet dagen, wachttijd maar ja dat geldt voor iedereen en dus ook voor ons.

jut en jul op de scooter
We konden wel ergens de scooter van boord hijsen en hebben, voor de eerste keer, gebruik gemaakt van de mogelijkheid de wat wijdere omgeving te verkennen. Michel rijdt en Rebecca achterop, ik moet mij er nog toe zetten zelf te proberen te rijden.

zo lijkt de zeppelin niks maar hij is heel groot
Na het Canal du Nord voeren we verder zuidelijk over de Oise, een rivier. Geen sterke stroming maar het maakt toch verschil en is ook qua landschap en omgeving anders dan een kanaal. Langs de gehele tocht over de Oise zagen we iedere avond een enorme zeppelin overvliegen, statig en langzaam. Je snapt waarom ze luchtschepen worden genoemd.

met 16 km per uur, in de bocht, een zwaar beladen collega voorbij racen
En dan aan het eind van de Oise slaan we links af de Seine op, bijna in Parijs.
Ook de Seine is een druk bevaren rivier en de afmetingen voor de commerciële vaart hier zijn veel groter dan op Canal du Nord en Oise. Hier komen ook schepen die vanuit Le Havre komen. Geen probleem zolang iedereen zich aan de, duidelijke, regels houdt. Als er echter een hele grote jongen, ongeladen, met een véél te hoge snelheid niet alleen ons, wij zijn maar klein, maar ook een grote en zwaar beladen collega voorbij wil stuiven kan het af en toe best spannend zijn.

beetje thuiskomen in Parijs
Via het Canal Saint Denis zijn we Parijs ingevaren en hebben afgemeerd in het Bassin la Villette. Precies dezelfde plek als waar we vorig jaar lagen, een beetje thuis komen. Er lag al een, Nederlands, schip afgemeerd en na een dag kwam ook de Shell V aan. Ook hier dus weer gezelligheid en sociaal verkeer.

Hoewel de Parijzenaren toch heus wel wat gewend zijn trekt 't Majeur iedere keer genoeg bekijks, hier zelfs een hele klas die, in opdracht van de leraar, het schip moet tekenen.
Niet alleen het schip trekt bekijks, dat geldt ook voor Panache en hij weet precies hoe hij zich op het achterdek moet opstellen om zoveel mogelijk aandacht en Oeh’s en Aaah’s van voorbijgangers te krijgen. Er zijn ontelbaar veel foto’s gemaakt van hem en hij geniet ervan. 

Helaas werd de eerste nacht al een fiets gestolen van boord. We dachten dat we alles goed hadden gezekerd en uit het zicht hadden gezet maar toch……
Michel maakt uithouders waarmee we het schip 's nachts ruim een meter uit de kant kunnen leggen

zo werkt het systeem
Het voordeel is dat Rebecca nu een nieuwe fiets heeft waar ze eigenlijk lekkerder op rijdt, het nadeel is dat er een forse deuk in ons onbezorgde en vrije gevoel is geslagen. Dat is nog het ergste al zal het wel slijten terwijl de hogere alertheid wel moet blijven.
jut en jul met hond
Ook in Parijs hebben we veel en met plezier gebruik gemaakt van de scooter, het perfecte vervoermiddel daar. Niet alleen met z’n tweeën maar ook met Panache in de krat om naar een park te rijden waar hij lekker kon rondhollen.
Laat er geen misverstand over zijn, Panache vindt het geweldig in die bak net zoals hij dol is op varen in de dinghy.

René doet een dappere, tevergeefse, poging
In het Canal Saint Denis hadden we al gemerkt dat er troep in de boegschroef was gekomen. Die deed het niet goed meer en bij verhalen in het Bassin de la Villette bleek helaas de boegschroef helemaal niet meer te werken.
Onze schoonzoon heeft een goede poging gedaan om vanuit het bootje de schroef te bereiken maar dat mocht niet baten.

ook de duiker had geen succes
Ook de duiker die in het Bassin aan het werk was en zo vriendelijk om ons te helpen, kon de schroef niet van alle rotzooi ontdoen. Wel een deel, het blijkt om synthetische textiel te gaan, maar het meeste zit zo strak eromheen dat we echt uit het water zullen moeten. Bovendien is inmiddels de boegschroef ook geblokkeerd.
Panache waakt over de pup
Niet alleen onze schoonzoon was in Parijs op bezoek maar ook dochter en kleinzoon Nathan.
Panache is dol op Nathan en vanaf het moment dat hij aan boord was heeft Panache de rol van bewaker en beschermer van de puppy op zich genomen.

Nathans voorrecht
Zoals we al hadden gedacht accepteert Panache veel van Nathan, zelfs paardje rijden en waarschijnlijk zal Nathan hem straks ongestoord aan zijn staart en oren kunnen trekken.
spelletje spelen met de babyfoon om op het kistje
Rond het Bassin de la Villette zijn dagelijks heel veel mensen die daar picknicken, muziek maken en ook spelletjes spelen. We hebben ons daar bij aangesloten en zijn Mölkky gaan spelen, een spel dat we vorig jaar in Parijs hebben leren kennen.
Mensen in onze omgeving die het spel ook speelden kwamen informeren of dat witte ding op het kistje iets speciaals was voor de puntentelling, maar nee… het is de babyfoon.

Nathan vindt het allemaal leuk

ook Panache mag mee, varen in de dinghy is favoriet bij hem
Voor Nathan waren er veel dingen te beleven en eerste keren, zoals met een zwemvest aan samen met zijn ouders in de dinghy gaan varen.

hier kan hij nog lang plezier aan beleven
In de schommel die we speciaal voor hem in de kraan hadden gehangen, hij kon zijn lol niet op en had vanaf de kant veel bekijks
en dan ook nog zijn eerste Wimbledon finale kijken bij opa op schoot; volgens Michel kan hij niet vroeg genoeg leren dat tennis en vooral Wimbledon belangrijk is.
Wimbledon finale bij opa op schoot
En toen was het verblijf in Parijs voorbij en zijn we verder gevaren via de Marne. Zonder boegschroef, het blijkt niet mogelijk om die te laten repareren in Frankrijk. In het gebied waar wij nu varen zijn niet veel werven die schepen van ons formaat aan kunnen en die er zijn hebben geen plaats.
We hebben dus besloten de route te veranderen en gaan langzaam aan weer naar België waar het wel gaat lukken in Antwerpen of Namen.

de onhandige plek waar we dus in stikke donker naar terug moesten
Op 14 juli werken de sluizen in Frankrijk niet vanwege de nationale feestdag, we hadden dus een leuk plekje op de Marne op het oog om voor die dag af te meren. Omdat er al een schip aan het ponton lag konden we maar een deel gebruiken en lag het voorste deel in de bomen met lijnen naar de kant. Met boegschroef een beetje lastig afmeren, zonder boegschroef erg lastig afmeren. Geen probleem het lukte keurig.
Toen we goed en wel lagen afgemeerd kwam men ons vertellen dat ’s avonds op die plek het vuurwerk zou worden afgestoken en dat we om 23 uur dus weg moesten varen voor ongeveer een half uur.
Het wegvaren zelf was het minste probleem maar om in het donker een half uur op de stromende rivier rond te dobberen en dan weer op die onhandige plek afmeren en dat zonder boegschroef was een echte ‘uitdaging’. Het was niet de eerste en zeker niet de laatste test op manoeuvreren zonder boegschroef maar tot nu toe gaat het goed en worden we, zeker Michel, er steeds bedrevener in.

bij toerbeurt bleef er iemand draaien, het was wel heerlijk vlees

lunch met de locals
De volgende dag was het feest in het dorp, Reuil, er was een lunch voor iedereen waar een varken en een lam voor werden geroosterd. Het automatische draaideel van het spit was kapot en de hele ochtend, vanaf 5 uur, heeft iemand met de hand het spit gedraaid. Er waren spelletjes en er was vooral veel wijn en champagne. Het werd een gezellige dag en na afloop werden wij bedankt dat we hadden deelgenomen!
Saint-Dizier
Inmiddels zijn we aangekomen in Saint Dizier, vanaf hier gaan we terug varen.
Wijs geworden door de ervaring in Parijs proberen we nu, zeker in grotere steden een eindje uit de kant af te meren. Met onze spudpalen kan dat heel goed in de kanalen. We leggen dan het loopplankje uit en ’s avonds sluiten we de burcht door de loopplank op te halen en kunnen dan rustig gaan slapen.

We varen rustig verder en volgende keer meer over hoe het gaat met het vinden van een werf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten