Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

dinsdag 2 mei 2017

Óp naar Berlijn, maar eerst nog......



De route van Amersfoort naar Wijk bij Duurstede
We zijn inmiddels als weer een maand weg uit Amersfoort, na zes maanden op één plek gaat het ieder jaar ook wel weer kriebelen, zo half maart.
We hadden bij vertrek gelukkig een goede matroos aan boord die ons veilig door de brug hielp
Eerst de motor starten
Zorgvuldig navigeren

Hoewel het geen erg koude winter was, onder andere af te meten aan de hoeveelheid diesel die we verstoken om het warm te houden, hebben we wel heel even sneeuw gehad.

We genoten van de kleinkinderen en het oppassen, iedere winter weer nieuw omdat we ze dan een tijd niet gezien hebben en de verandering zo zichtbaar is.
Een wekelijkse oppasdag en leuke dingen doen.





Opa is zo goed en zo gek niet of…….

Beide jongetjes hebben regelmatig bij ons gelogeerd en ook dat is iedere keer een feest.
Nu voorlopig dus weer even niet, maar komende winter gaan we gewoon weer naar Amersfoort.
Nathan speelt met de boerderij die ooit van Steven was

Panache laat zich heel veel welgevallen van deze jongetjes en is ook telkens weer opgelucht als ze weggaan

Toen we over de Eem voeren zagen we al een fraai staaltje van Nederland-Waterland en hoe ook hier de strijd om het land droog te houden een blijvende strijd is.
Te midden van de schapen ligt alle materieel
Verhoging van de dijken

Allereerst zijn we terug gegaan naar Vreeswijk. Daar hebben we vorig jaar lange tijd doorgebracht omdat we op de helling moesten en vervolgens gebleven zijn om heel veel te klussen en we vonden het er goed toeven.
Er waren nog een paar puntjes op de i te zetten en met een kont zoals die van onze Luxemotor is het erg handig als je gebruik kunt maken van een ponton, dat we gelukkig mochten lenen van de werf.
De kont van het schip
De kont van Michel

Van Vreeswijk een klein beetje zuidelijker naar Meerkerk waar de elektricien aan boord kwam om kabels en dergelijke te verleggen waardoor we nu ook betere opbrengst van de zonnepanelen hebben.
Bovendien bleek er iets raars met de acculader, plotseling waren we ruim 64000 ampère aan het laden, genoeg om in ieder geval het energie probleem in Nederland grotendeels op te lossen.
Na enig puzzelen bleek het gewoon een software probleem te zijn.

Vanuit Meerkerk heeft Michel met een vriend, in vier dagen, een retourtje naar Antwerpen gevaren, alwaar hij de tanks heeft volgeladen om komende winter weer te stoken.
Dat is zoveel voordeliger dat het, zelfs met de kosten voor de reis, gunstig is.
Daar stond ik op de kant met mijn koffertje, voor een paar dagen naar Amsterdam wat ook niet vervelend is.
Daar gaat alles
Wel heel vreemd want ik zag niet alleen mijn man wegvaren maar hij nam mijn hele huis mee, ik was er nog nooit eerder niet bij als het schip ging varen.
Nou ja voor alles een eerste keer en een paar dagen later waren ze terug met mijn hele hebben en houwen.

Van Meerkerk weer terug naar Vreeswijk waar we iemand aan boord kregen die voor ons een soort stelframe aan de zonnetent heeft gelast waardoor we zelf kunnen zorgen dat de staanders bijgesteld kunnen worden als dat nodig is.
De twee kruisschoren vormen de nieuwe constructie
Een hopelijk even simpele als doeltreffende manier om dat te doen. Het hele frame met zeildoek is erg zwaar en als we het vaak op en neer doen gaat het een beetje ‘schuiven’, nu kunnen we dat zelf herstellen.
Gelukkig, want we zijn nog steeds erg blij met de zonnetent en de op en neer constructie en willen die nog lang kunnen gebruiken.

Zaterdag 30 april zijn we vertrokken uit Vreeswijk en voor ons gevoel begon toen echt de reis van deze zomer.
Wat daaraan bijdroeg was dat we vanuit de Koninginnesluis op de Lek naar het oosten gingen en dat hadden we nog niet eerder gedaan. Onbekend terrein en dat is wel weer heel leuk; we gingen niet erg ver want zijn gestopt in Wijk bij Duurstede waar we dus niet eerder, met het schip, waren.
Wijk bij Duurstede is een pitoresque dorp

Hopelijk gaat het de komende tijd wat mooier en vooral warmer weer worden want er moet hoognodig gewerkt worden aan de tuin en alle plantenbakken.
Helaas hebben een aantal geraniums, in tegenstelling tot vorig jaar, deze winter niet overleefd
In de tuin heeft gelukkig iets meer standgehouden. Misschien beschermt door de sneeuw?

 Wij krijgen vaak de vraag hoelang we er over doen om van A naar B te gaan en dan zeggen we steeds dat hangt er vanaf hoe lang, hoe hard en hoe vaak we varen. 
Om een idee te geven schrijf ik hier eens wat cijfers op:
Via de weg is het 24 km van Amersfoort naar Wijk bij Duurstede, 24 minuten met de auto.
Met ons schip varen wij van Amersfoort naar Wijk bij Duurstede in ruim 12 motoruren (dat zijn de uren dat de motor moet draaien, wachttijden inbegrepen).
De bedieningstijden van de sluizen en bruggen noodzaken ons het in meerdere dagen te doen.
Sinds we uit Amersfoort weg zijn heeft het schip 408 km gevaren en bijna 49  motoruren gedraaid, we zijn nu een maand onderweg. Zie de kaart bovenaan dit blog voor de afgelegde route.
Van Amersfoort naar Berlijn kunnen we varen in ruim 6,5 dagen, geplande vaartijden dagelijks tussen 6-24 uur waarbij de beperking weer zit in de bedieningstijden van sluizen en bruggen.
Aan het eind van het vaarseizoen zal ik een overzicht geven met de benodigde uren en de gevaren uren voor de trip die we gemaakt hebben, dan ook met kaarten erbij van de kortste route Amersfoort-Berlijn-Amersfoort en de gevaren route.
We plannen terug te zijn in oktober, dus ga maar na J

 Onze reis zoals we die voorlopig gepland hebben

We zijn nu dus echt begonnen aan onze reis naar Berlijn en omstreken en de komende maanden zal ik wat we beleven bijhouden op dit blog.
Als je vragen hebt of een reactie wilt geven op dit blog, zie het venster onder deze posting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten