Hier en op onze website ’t Majeur doen we verslag van het bestaan aan boord en onze belevenissen, varend door Europa.

Voor een paar dagen een vaarvakantie bij ons aan boord, zie de website

Als je per email bericht wilt krijgen wanneer we een nieuwe blog toevoegen of de website hebben bijgewerkt stuur ons een mail via,
tmajeur@gmail.com, met als onderwerp "volgen".

maandag 11 april 2016

Nieuw vaarseizoen 2016/ Amersfoort-MeerkerkEn toen waren we alweer twee weken op pad, de hoogste tijd dus om het eerste blog van 2016 te schrijven.
Na een volle en drukke winter aan de kade in Amersfoort is het heerlijk om weer te varen en te genieten van het buiten leven.

Hieronder de route zoals we die gepland hebben voor het vaarseizoen 2016.


Zoals ieder jaar hadden we weer veel sociale afspraken met familie en vrienden, het is ook altijd een beetje inhalen na de hele zomer. We genieten dan ook weer van de mogelijkheid om even naar de bioscoop te gaan, een hapje eten in de stad en zo makkelijk alle boodschappen doen die je nodig hebt.

En ook zoals altijd waren er positieve en helaas ook wel verdrietige uitschieters, maar dat hoort erbij.
Belangrijke hoogtepunten waren natuurlijk de verloving van onze zoon Steven met zijn Stephanie en de geboorte van onze tweede kleinzoon Quinten Michel, met wie het nu, na een moeizame start, heel goed gaat.
Nathan en Quinten
Uiteraard zijn alle bemoeienissen van ons als grootouders met onze kleinkinderen telkens ook weer mooie momenten.bezoekje aan de kermis met Nathan en aan het café met Quinten


We zullen ze allemaal weer missen gedurende de zomermaanden en kunnen ons alweer verheugen op de winteractiviteiten.

Vlak voor vertrek uit Amersfoort konden we nog even meegenieten van De Passion die dit jaar werd opgevoerd in de Eemhaven vlak voor onze ligplek.
Er was een week nodig om alles op te bouwen en dat ging gepaard met het nodige ongemak en lawaai voor omwonenden waarna het spektakel gedurende anderhalf uur werd uitgevoerd en er vervolgens weer enige dagen nodig waren om alles af te bouwen.
Het leverde wel een paar mooie plaatjes op. 
de voorbereidingen
het resultaat

Het was al snel weer duidelijk dat we weg waren uit de stad. De nachten zijn donker want geen straatverlichting, heet stil want geen dronken kroeggangers die lawaai maken en de buren zien er ook heel anders uit dan al die huizenbewoners.

onze nieuwe buren op de Eem, rustige lui
De dag dat we wegvoeren gingen onze dochter Malka en haar gezin nog een eindje mee. Als rechtgeaarde waterscout kon zij het niet laten de trossen netjes neer te leggen. Waard om een foto van te maken want dat zal ik niet snel weer zo zien, ik ben dan ook nooit scout geweest.
het lijkt wel een jacht
Via de Vecht zijn we in een rustig tempo naar Vreeswijk gevaren. In juni moet ons schip daar het water uit voor een periodieke herkeuring, een soort APK voor schepen. Nu kwamen we alleen maar even voor de kant liggen om met de hijskraan de voor spudpaal bovenlangs eruit te laten hijsen.
Bij één van de laatste keren afmeren vorig seizoen merkten we ineens dat de paal niet meer goed zakte. We hebben steeds aangenomen dat er iets dwarszat onder in de buis, stok of iets dergelijks en gingen er van uit dat omhoog halen dat euvel zou verhelpen en we nooit zouden weten wat het precies geweest was omdat het gelijk in het water zou vallen.
Helaas zo simpel blijkt het toch niet te zijn, wel zat er een deukje in de paal ( op zich al een wonder hoe dat erin komt) maar dat vlak maken en constateren dat de paal kaars recht is mochten niet baten.
Onverrichter zake is de paal terug geplaatst en als we in juni op het droge liggen kunnen we van onder af in de buis kijken wat er mis is, het blijft nog even een raadsel.Onze vaarplannen voor dit jaar zijn niet erg uitgebreid omdat we een deel van de zomer zullen besteden aan werkzaamheden, op en rond de Museumwerf in Vreeswijk.
We varen nu eerst via Den Bosch en de Belgische Kempen naar Gent waar we een kleine week een ligplaats hebben en gaan dan door naar Oostende.
Zoals al eerder in 2012 en in 2014 zijn we deelnemer aan het festijn Oostende voor Anker, iedere keer een feestje.

Daarna komen we terug naar Nederland om aanwezig te zijn bij de viering van een paar belangrijke verjaardagen en om dan eind juni op de werf te gaan.
Eind juli zijn we deelnemer aan de bijeenkomst VreeswijkVolVaart, vergelijkbaar met Oostende maar dan in Vreeswijk. Daar zijn we niet eerder geweest maar het lijkt ons heel leuk.
De rest van de zomer varen we dan rond in Nederland waarbij zoals het nu is denken aan Zeeland omdat we daar niet eerder met het schip geweest zijn en de Hollandsche IJssel omdat die zo leuk is om te varen.
Daarover uiteraard meer in de volgende afleveringen en ik wens iedereen een goede lente en zomer met mooi weer dan hebben wij dat ook, we hebben in ieder geval vandaag voor de eerste keer het dak kunnen open doen.
nog wel winderig maar tenminste ook zon
De eerste keer Meerkerk hebben we nu gehaald, het is een prima plek om de nodige klusjes te doen.

schoonmaken van het schip


de planten verpotten die de winter overleefd hebben 

1 opmerking: